Sunday, January 12, 2014

Granola i Dukatos


Grčki jogurt je nešto što smo dugo, dugo čekali da se pojavi na našem tržištu. Radili sme nekakve improvizacije ali je sada sve mnogo lakše. Dukatos ima odličnu kampanju kojoj nisu odolele ni domaće food blogerke , pa su tako za svoje fine recepte bile i nagrađene. Na njihovoj stranici možete pročitati mnoge recepte među kojima je i moj skromni doprinos. Za razliku od recepta koji je na njihovom sajtu, ovde imate i recept za domaću granolu.
Dukatos je postao redovan u našoj kući, bukvalno ga u svakom momentu imam u frižideru pa bilo da smo za tzatziki ili za granolu, voćni jogurt ili nešto treće.



Domaća granola 

  •  150 gr ovsenih pahuljica
  • 20 gr susama
  • 20 grama semenki suncokreta
  • 100 grama ječmenih pahuljica
  • 20 gr lanenog semena
  •  100 gr pšeničnih pahuljica
  • 100 gr ražanih pahuljica
  • 100 grama kandiranog tropskog voća
  • 50  grama suvog grožđa
  • 100 gr sušenog tropskog voća
  • 100 gr celih lešnika ili badem
  • 50 gr putera
  • 170 gr meda

  • Dukatos grčki jogurt i bobičasto voće po želji
Dakle ukupno oko 450 -500 gr raznih pahuljica (ovsenih, ječmenih, raženih) + susam, lan, suncokret, semenke bundeve...
Sušeno voće, sveže voće... ili i jedno i drugo
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pleh obložite papirom za pečenje i sipajte pomešane semenke.
Na tihoj vatri otopite puter i med, zajedno i ravnomerno pospite po pahuljicama. Pecite ih u rerni oko pola satadok ne porumene kao na slici. Temperatura ne bi trebala da bude više jer puter lako gori. Kada dobiju zlatnu boju ostavite da se prohlade i dodajte sušeno voće i pečene bademe ili lešnike.
Servirajte sa grčkim jogurtom, mlekom i svežim voćem.



No comments:

Post a Comment