Sunday, January 12, 2014

Njoke od rikote i spanaća sa žalfijom

Jedem ih i pitam se gde li su bile čitav moj život.  Tako jednostavno a tako sofisticirano... to ima samo u Italiji.
Dakle još jedno italijansko jelo, iz italijanskog kuvara.
Verujem da će se vegeterijanci koji prate ovaj blog obradovati.
Evo sta je od sastojaka potrebno za nekih pedesetak njokica standardne veličine:

  • 5 čenova belog luka
  • 200 grama svežeg spanaća
  • 250 grama rikote
  • 1 žumance
  • 50 grama parmezana (u mrvicama)
  • 75 gr brašna
  • 50 grama putera
  • 5-6 listića žalfije
  • So i biber

Spanać obarite , iscedite što je moguće više vode iz njega i iseckajte vrlo sitno.  Takođe što sitnije iseckajte beli luk. Kada ste sve to pripremili, pomešajte rikotu, parmezan, jedno žumance,  beli luk i spanać i promešajte da se svi sastojci dobro sjedine. Smesu posolite po ukusu. zatim dodajte brašno i napravite veknicu. Ostavite oko pola sata u frižideru, prekriveno folijom.

Posle pola sata, ili duže, istanjite veknicu oklagijom, tako da bude debljine oko 1 cm. Isecite je na trake, a zatim svaku traku na kvadratiće.Važno je da svi kvadratići budu koliko toliko jednaki da bi i njoke bile jednake veličine. Svaki kvadratić oblikujte u kuglicu i pritisnite vrhom viljuške po površini , naravno samo sa jedne strane, tako da dobijete fine brazde. Ove brazde služe da zadrže umak koji ćete preliti. Koristite malo brašna kada oblikujete njoke kako vam se ne bi lepile za ruke.

Njoke barite u ključaloj vodi, poklopljene, dok ne isplivaju na površinu što traje otprilike 3 do 5 minuta. U svakom slučaju, najbolje je da jednu izvadite iz vode i probate. Tako ćete biti sigurni da li su kuvane.

U međuvremenu dok se njoke bare, zagrejte puter na umerenoj temperaturi kako ne bi goreo, ubacite listiće žalfije da malo puste aromu i na sve to ubacujte njoke direktno iz vode, koristeći malu cediljku ili nešto rešetkasto. Tako oceđene ih direktno stavljajte na zagrejan puter i samo svremena na vreme blago protresite tiganj ili šerpu.

Ako želite  više umaka, možete dodati i malo neutralne pavlake. Prilikom serviranja, pospite ih rendanim parmezanom. naravno posolite i pobiberite po ukusu.


7 comments:

  1. Daaa, to je to, njoki s kaduljom, savršeno!!!

    ReplyDelete
  2. Hvala Anja, jesu , potpuno savrsene..

    ReplyDelete
  3. Hell yeah!!!
    Ću da pravim sam tako!
    Šta misliš ako stavim suvu žalfiju?
    U Ns-u, naravno, naiđem na svežu jednom u 100 godina...

    ReplyDelete
  4. Mislim da je ok, sta znam, nisam probala....ali slazes se da moze i neki drugi pikantni momenat...pogotovo ako su sa neutralnom pavlaku. Kod mene tu cesto ide pio principu boja...nesto zeleno...pesto ili nesto tako

    ReplyDelete
  5. njoke su savršene, probat ću imam kadulje doma zasađene

    ReplyDelete
  6. Uf, ovo deluje savršeno! Moj dečko nije fan njoki ali voli aromatične stvarčice tako da ću morati ovo jednom da probam da mu "podvalim" :) sjajan blog btw, mislim da nisam dosad ostavila neki komentar a red bi bio!

    ReplyDelete
  7. Evo i ja upravo sad po ptrvi put gledam bits and bites...cini mi se ili za sada ima samo 2 posta? da nisam nesto propustila?

    ReplyDelete