Friday, October 30, 2015

Rolnice sa cimetom/ Cinnamon buns/ Kanelbullar

Rolnice sa cimetom/ Cinnamon rolls/ Kanelbullar

 Gamla Stan, isprepletane ulice starog dela Stokholma i miris cimeta i kardamoma ispunjava vazduh gotovo na svakom koraku.
Fika, drustveni fenomen pauze uz kafu, kolač ili pecivo, zapravo je mnogo više od toga. Trenutak predaha, bliskosti i uživanja.



Nakon isprobavanja nekoliko recepata, ovo mi je da kažem finalna verzija. Ona uključuje malo više putera nego sto je uobičajeno ali vredi svakog grama. :)



Recept

Testo

1 kasičica mlevenog kardamoma
300 ml mleka
40 gr svežeg kvasca
120 g šećera
1/2 kašičice soli
125 g putera
1 jaje
660–720 g brašna

Nadev

200 g putera
90 g sećera 2 kašike cimeta
jaje za premazivanje

Postupak

U toplo mleko dodajte kašičicu kardamoma (mlevenog). U činiju sipajte mleko , sećer, na sobnoj temperaturi rastopljeni puter i jaje. Svi sastojci uključujući i jaje i brasno se moraju stopliti na sobnoj temperaturi kako bi testo lepo naraslo. Dodajte izmrvljeni kvasac ili kvasac koji je prethodno narastao u malo mleka. Postepeno dodaijte brašno i zamesite glatko testo.
Prekrijte ga prijanjajućom folijom i ostavite da raste oko 45 minuta. Nakon toga ga premesite i ostavite jos 45 minuta.
U medjuvremenu pomesajte sastojke za fil : puter otopljen na sobnoj temperaturi, sećer i cimet. Mozete dodati i jedan vanilin sećer.
Kada je testo naraslo po drugi put, razvucite ga oklagijom na pola cm debljine i celom dužinom premažite smesom od putera, cimeta i sećera. Preklopite ga po dužini i isecite na trake debljine oko santimetar ipo. Zatim svaku traku umotajte u krug i uvezite u čvor.





Premažite jajetom ili samo umućenim žumancem. Pecite na 220 stepeni dok ne porumene. 

No comments:

Post a Comment